Medicijn als Hulpmiddel

medicijn

‘We zijn er een beetje aan gewend geraakt dat een medicijn dè oplossing is voor al onze problemen.’

Met het inzetten van medicijnen ervaren we de rust en het vertrouwen dat alles vanzelf helemaal goed komt. Of het nou gaat over het zetten van gips bij een botbreuk, het gebruik van antibiotica bij een infectie of zelfs psychedelische middelen bij bewustzijnsverruiming. Ik heb deze 3 voorbeelden uitgekozen om te laten zien waar jouw huidige visie van medicijnen te kort kan schieten. Ook deel ik wat daarvan de oorsprong en hoe ik ervoor zorg dat ik bijdraag aan gezonder medicijn gebruik.

Ons zelfgenezend vermogen

Het allereerste punt is misschien wel het allerbelangrijkst. We zijn uit het oog verloren dat het stiekem eigenlijk jouw lichaam is dat al het werk doet tijdens een genezingsproces. Jouw eigen lichaam!

Denk even terug aan het eerste voorbeeld. Bij een botbreuk wordt gips gebruikt om het gebroken bot op zijn plaats te houden nadat het bot weer gezet is. Zo helpt het gips om het bot te beschermen tegen onverwachte elementen die zijn genezing negatief kunnen beïnvloeden. Maar het is jouw lichaam dat het zware werk doet. Jouw lichaam detecteert de breuk, de leegte die opgevuld moet worden met nieuw materiaal. Vervolgens creëert het nieuwe botcellen die de breuk helen en zelfs steviger maken dan het was voor de breuk. Het gips helpt dus de meest optimale voorwaarden te scheppen voor de heling die jouw lichaam helemaal zelf doet.

Dit is ook precies iets wat vrijwel alle andere medicijnen doen: De voorwaarden creëren die je lichaam nodig heeft (/die handig zijn) om zichzelf te helen. Soms is alleen al het idee dat een medicijn gaat helpen voldoende voorwaarde om jouw lichaam te helpen zichzelf te herstellen. De wetenschap noemt dit het ‘placebo-effect’, ik noem het ‘het zelfhelende vermogen van je lichaam’. Bewuste aanwezigheid bij jouw ziekte en helingsproces is belangrijker dan elke voorwaarde die een stof buiten jezelf kan creëren.

Voor de zekerheid een Medicijn

Als we dus een medicijn innemen scheppen we de voorwaarde voor onze genezing. Dat klinkt helemaal top! Maar het kan ook zo zijn dat we met het gebruik van een medicijn weer een ander probleem uitnodigen in ons systeem. Een probleem dat op de lange termijn meer schade toe richt dan het oorspronkelijke probleem.

Een bacteriële infectie bijvoorbeeld kan in bepaalde omstandigheden blijvende schade aanrichten en soms zelfs levens bedreigend zijn. Maar is het in al die andere gevallen echt nodig om naar de antibiotica te grijpen? Wij hebben heel veel vertrouwen gekregen in medicijnen. Terwijl we ons vaak niet bewust van de gevolgen van het gebruik van deze medicijnen. Dit uit zich in een ‘better safe than sorry’ mentaliteit, gewoon voor de zekerheid toch maar dat pilletje slikken.

In dit voorbeeld haal je met een soms (/vaak) onnodige antibiotica kuur een schimmel in huis. In vele gevallen verovert deze schimmel een plekje in je lichaam veroverd zelfs lang nadat de infectie waar je hem voor innam voorbij is. Het probleem wat dan ontstaat is dat deze schimmel na een tijd zijn eigen problemen gaat veroorzaken. Dit komt omdat een schimmel een parasitaire rol in jouw systeem heeft. Het onttrekt belangrijke vitaminen, mineralen en bouwstoffen aan je voeding. Dit zorgt ervoor dat je vaak meer en ongezonder gaat eten dan eigenlijk nodig zou zijn. Als gevolg daarvan ontstaat er een verlaagd immuunsysteem en dus een hogere gevoeligheid voor bacteriële en virale infectie. Hierdoor ben je tot vervelends toe nog verder van huis dan toen je die eerste infectie wilde oplossen.

Ook is het met vrijwel alle medicijnen zo dat ze ‘bijwerkingen’ hebben. Onder de bijwerkingen mag je vaak verstaan dat ze ‘giftige stoffen bevatten’. Deze bijwerkingen zijn daar vrijwel altijd het gevolg van. Daardoor draaien je lever en nieren overuren om deze giftige stoffen te kunnen verwijderen uit je lichaam. Helaas niet altijd met succes. Ten slotte is er bij chronisch medicijn gebruik meestal zelfs een kans op lever falen en nierschade. Dat is ook te lezen in ‘de bijwerkingen’. Daar krijgt ‘voor de zekerheid toch even een pilletje nemen’ net even een andere betekenis van.

Verslaving

Soms moet je medicijnen voor een langere tijd gebruiken om erger leed te voorkomen of tijdelijk te onderdrukken. Vaak kunnen de medicijnen in deze categorie een afhankelijkheid creëren. Dit is terug te zien op het gebied van mentale en emotionele ziekte en genezing. Hierbij grijp ik terug naar mijn derde voorbeeld, het gebruik van psychedelica. Dit kan je overigens ook vervangen met veel andere verslavende middelen als cigaretten, drank of pijnstillende drugs. Het heet niet voor niks ‘self-medicating’.

Al dit soort middelen doen iets vergelijkbaars. Er ontstaat een moment waarin een bepaald gedeelte van ons bewustzijn wordt uitvergroot terwijl andere delen worden weggestopt. Bij veel psychedelica is het zo dat je enorm veel kan leren van de ervaring van het gebruik van dit medicijn. De crux in dit verhaal is dan ook dat je er van ‘kan’ leren door de ervaring te integreren in je leven. Zolang je er niet van leert ontstaat er een gat tussen je probleem en de oplossing. Dat gat wordt met steeds meer helderheid zichtbaar, maar is tegelijkertijd steeds moeilijker te overbruggen.

Vaak ontstaat er dan onbewust een soort Pavlov conditionering. Die conditionering zorgt ervoor dat je de drug als ontsnapping van je probleem/trauma inzet. Voor je doorhebt dat je weer in dat gat staat te turen heb je het medicijn al ingenomen. Dat heet dus een verslaving. Zo wordt het medicijn de gouden kooi. Een kooi die je steeds steviger vasthoud in het ‘ziek-zijn’ dat je eigenlijk wilde ontsnappen of zelfs helen.

Daarbij komt dat psychedelica, net als andere verslavende middelen, een giftig effect hebben op het lichaam. Zelfs de sjamanen van inheemse volkeren die veelvuldig met deze medicijnen werken in hun communities spreken dit uit. Het is belangrijk om het medicijn alleen te gebruiken wanneer het echt nodig is. Het kan een geweldig helend vermogen hebben op je bewustzijn. Daarmee dus ook je mentaal en emotioneel trauma. Maar omdat het in essentie dus nog steeds giftig is voor je lichaam ontstaat er een ‘het doel heiligt de middelen’ idee. Dat is niet altijd slecht en in bepaalde gevallen zelfs ideaal. Maar hier moet dus wel echt mee opgepast worden. Zelfs micro-dosing zou ik zonder de bijbehorende therapie/begeleiding zelf niet aanraden. Dat is namelijk gewoon langzaam vergiftigen met een grotere kans op het ontwikkelen van een verslaving.

De invloed van bedrijven

Ik wil absoluut niet uitsluiten dat onder bepaalde omstandigheden medicijnen de perfecte oplossing zijn. Soms is het zelfs de enige oplossing om een ziekte te helpen helen. Heel vaak echter zorgt ons vertrouwen in de medicijnen ervoor dat we de verantwoordelijkheid voor onze heling buiten onszelf plaatsen. Hierdoor gaan we ons eigen zelf-helend vermogen wantrouwen of zelfs geheel ontkennen. Daardoor zien we over het hoofd dat we het ene medicijn over het andere kunnen verkiezen. Ook vergeten we dat we bewuster ons eigen helingsproces kunnen doormaken. We vergeten dat het ‘ziek-zijn’ een moment is waarin er zich een leerproces ontvouwt. Het medicijn mag hierbij slechts een ondersteuning zijn. Namelijk de ondersteuning om onze groei zo moeiteloos en met zo weinig mogelijk blijvende schade door te maken.

Belangrijk om hierbij in gedachten te houden is dat de farmaceutische industrie bestaat uit bedrijven.

Je moet er vanuit kunnen gaan dat jouw doctor het allerbest met jou voorheeft. Jou alle geluk en gezondheid van de wereld gunt en je zelfs oprecht wil helpen helen. Toch hebben zij niet altijd toegang tot de kennis of middelen waarmee ze dat kunnen doen:

De mensen die werken in de geneeskunde worden betaald. Dit geld komt vanuit de omzet die gemaakt wordt op de verkoop van hun diensten en voorgeschreven producten. Daar ontstaat een eerste belangen verstrengeling, een doktor verdient aan hun patiënten. Een tweede belangenverstrengeling ontstaat wanneer je kijkt naar hoe de opleiding van mensen in de geneeskunde wordt verzorgd. Opleidingen worden gegeven om werknemers alle kennis en vaardigheden aan te leren om die diensten uit te voeren en het gebruik van de producten te kunnen inzetten waar zij hun geld mee verdienen.

Nogmaals herhaal ik dat sommige behandelingen en medicijnen essentieel zijn voor het helen van mensen. Maar als je de bovenstaande inzichten hebt weet je dat jouw doctor indirect op is geleid door (/voor) de farmaceutische industrie. Dat klinkt ineens niet meer zo onpartijdig. Je krijgt dan ineens te maken met bedrijven die geld verdienen aan de behandeling van jouw ziekte. ‘Die ziekte mag overigens echt wel iets langer duren. Zo kan er net iets meer geld verdiend worden. Een foute diagnose is overigens ook niet zo’n probleem, better safe than sorry.. toch?

Verantwoord medicijn gebruik

Medicijnen in wat voor vorm dan ook zijn een hulpmiddel dat onze groei en genezing enorm kan ondersteunen. Gips en chirurgie, supplementen en kruiden of zelfs psychedelische middelen. Elk medicijn of geneeskundige ingreep is in te grote hoeveelheden of tijdsduur giftig/ongezond. Maar in precies afgestemde hoeveelheid en tijdsduur kan het de perfecte oplossing zijn. Het moment dat we echter afhankelijk worden, zullen dezelfde medicijnen onze vrijheid en verdere groei in de weg gaan zitten.

medicijn

Medicijnen zijn een hulpmiddel dat ook ik in mijn praktijk inzet. Ik heb bewust die bedrijven uitgekozen die de producten maken waar ik mee werk.Daarnaast ben ik me bewust van het feit dat zij geld verdienen aan mijn voorschrijven van hun producten. Ik zet mijn eigen kennis en gevoel in om ervoor te zorgen dat ik daarmee met zuivere producten werk. Hierdoor draag ik er zorg voor zo min mogelijk extra belasting geven aan jouw systeem tijdens jouw helingsproces. Mijn doel is dat ik op deze manier bijdraag aan een gezondere samenleving met gezonder medicijn gebruik. Tegelijkertijd voed ik zo een gezondere farmaceutische industrie die de mensheid dient in plaats van dat het er aan verdient.

Afgestemd medicijn gebruik

Ik werk met kruiden, mineralen, vitamine en bouwstof supplementen om jou lichamelijk de juiste ondersteuning te geven in jouw genezingsproces. Ik test met gebruik van resonantie wat de meest ideale medicatie is waar jouw lichaam ècht wat mee kan. Dit combineer ik met coaching en energetisch werk. Hierdoor ontstaat er een holistisch genezingsproces dat jouw groei als mens ondersteunt en bekrachtigt. Of het nou gaat over sportdoelen, bewustwordingsprocessen, fysieke klachten of mentale en emotionele klachten. Maak een afspraak om te kijken hoe supplementen jouw proces kunnen ondersteunen.