KADERLOOS

Het verbaasd mij eigenlijk al niet meer. Vroeger wist ik het namelijk al. Even was ik het vergeten, maar niet voor lang. Alles heeft zijn eigen bewustzijn. En hoewel alles om mij heen de voorbijgang van de tijd op zijn eigen manier ervaart, betekent dat niet dat sommigen van hen geen bewustzijn hebben. Het is slechts anders. Een ander perspectief, een ander ‘frame’ van waaruit wij de wereld beschouwen beïnvloed in grote mate hoe wij de wereld ervaren en daarmee ook het bewustzijn dat we ontwikkelen.

Er ontstond een idee in mijn gedachten. Hoe is het mogelijk dat een pasgeboren kind de wereld om zich heen kan verwerken? Hoe kan het dat het kind de wereld gaat begrijpen als het niet al bepaalde kaders had van waaruit het deducties en conclusies kan trekken?

Even ging ik terug in de tijd. Ik voelde hoe de aanwezigheid van mijn moeders energie bij mijn eerste 9 maanden mijn bewustzijn vorm gaven. De energie die in haar baarmoeder aanwezig was, was mijn kader waaraan ik de rest van mijn ervaringen kon meten. Het was een mix van haar essentie en die van mijn vader, maar ook was er de energie en het begrip wat zij van de wereld had op dat moment.

Met mijn huidige bewustzijn ervoer ik dat dit template voor herkenning, de regels die zij als de hare had genomen, mijn basis zijn geweest in heel mijn leven. Het werd mij duidelijk dat ik zonder haar en mijn vader geen enkele ervaring zo gemakkelijk had kunnen plaatsen in de beginfase van mijn leven.

Toch voelde ik ook dat deze basis vanaf een bepaald moment in mijn leven ook steeds meer een ballast voor mij vormde. Daar waar ik deze basis nodig had om taal, normen en waarden en sociale interactie te kunnen begrijpen, hield het me steeds meer tegen om mijn eigen woordenboek te kunnen vormen, om mijn reeds bekende normen en waarden te testen en om mijn eigen sociale regels te ontdekken.

Ik voelde mezelf ontspannen toen dit idee zich in mijn bewustzijn wortelde. Op zachte wijze koppelde zich automatisch het kader los dat ik als basis nam voor mijn leven. Met een vergelijkbaar gemak voelde ik mijn eigen informatie, ervaring en bewustzijn een nieuw fundament vormen. Het zou flexibeler worden dan mijn vorige basis omdat het afhankelijk zou zijn van het bewustzijn dat ik op dat specifieke moment in mijn leven had. Ik voelde mij bevrijd.

Als ik terug denk komt in mij ineens de vraag omhoog waarom ik geen angst voelde om mijn eerdere basis los te laten. Tegelijkertijd voel ik dat dat komt omdat ik er klaar voor was. Ik vertrouw al tijden bijna blind op mijn gevoel en het bewustzijn dat zich heeft gevormd door de jaren. Intuïtief weet ik wat wel en niet goed voor mij is en ik voel mij niet meer bezwaard om dat gevoel volledig te erkennen.

Ik dank mijn ouders voor hun basis en erken dat ik nu mijn eigen basis heb gemaakt. Ik zie dat ik heel veel van hen heb geleerd en ervaar dat wij nu allemaal net zo veel van elkaar leren. Is dat wat volwassen worden is? Nog steeds voelen dat je het kind van je ouders bent, maar tegelijkertijd voelen dat je op gelijke voet met ze staat?

Op het moment dat ik me dat realiseer gaat er een stroom van liefde door mij heen. Los van onze geschiedenis ontstaat er iets nieuws. Ik bemerk dat ik van hen houd, niet alleen vanwege hun ouderschap of hun zorg voor mij, maar omdat ik hen lief heb als mens, als goede vrienden die ik nooit kwijt zou willen raken.

Los laat ik de banden die ons, of misschien alleen mij, beperkten tot een slechts 1-dimensionaal liefhebben. Andere laagjes klikken in die misschien al tijden op mij stonden te wachten. Andere perspectieven nemen mijn gedachten over. Dat wat eens was zal niet meer alleen staan, maar samen met al het nieuws dat zich op de horizon bevindt.

Een gedachte over “KADERLOOS”

  1. Wauw lieve Jari,
    Mooi sterrenkind wat heb je dit helder er warm beschreven. Prachtige ont-dekking van je groei en ont-wikkeling. Dank je wel lieverd voor je delen😙💖.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.